A Space In-between

November 20, 2013

Just like what I promised... I'M HERE YAY.

Jadi kali ini saya mau ngebahas soal mainstream dan anti mainstream. Even the main topic is mainstream enough!

Udah lama banget topik ini jadi perbincangan. Mulai dari daily tweet, daily conversation, nyinyir, even sampe ke bahan becandaan. Kurang tau juga sih dimulai dari mana dan oleh siapa, yang saya tau topik ini jadi sering muncul dalam beberapa bulan ke belakang (or a year or two? I'm bad at counting days) (or perhaps I'm not that up to date).

Awal-awalnya sih twit yang bermunculan beragam, sama-sama bernada "I don't like it. It's too mainstream". Dan saya lihat, ini berlaku hampir di semua bidang. Musiklah, fashionlah, brand, makanan (seriously), bahkan sampe ke tingkah laku. Orang-orang seakan-akan gak mau dibilang mainstream dan mendadak jadi pengen beda. Pengen beda bagus sih. It makes us, us. Bikin kita punya ciri khas sendiri yang membedakan kita dari orang lain. Tapi kalo sampe parnoan dan berusaha mati-matian buat keluar dari sebuah kebiasaan mainstream yang sebenernya adalah kewajaran... I don't think so.

Tapi keadaan sekarang udah berbalik, kebanyakan orang nyinyir dan sentimen banget sama yang anti-mainstream. Kenapa ya?

Menurut saya, orang-orang yang dulunya disindir dan berpendapat bahwa, kasarnya, jadi mainstream itu nggak keren, pada akhirnya mencari identitas baru yang bisa bikin kesan mainstream itu hilang. Such as cari-cari musik indie yang belom pernah ada yang tau, pake kacamata segede akuarium,  apa lagi ya? Gitu deh. Yang saya lihat sih biasanya orang-orang ini jadi beralih selera all of the sudden dan berubah total dari image awal gitu.

Anak-anak anti-mainstream yang sukses, turns out to be a hipster. A real hipster, I mean. Sebenernya saya juga nggak tau banyak perihal kehipsteran ini. Kalo dari The American Heritage® Dictionary of the English Language, hipster adalah "One who is exceptionally aware of or interested in the latest trends and tastes, especially a devotee of modern jazz."



Dari definisinya, seorang hipster ini berkonotasi positif menurut saya. I mean, it's good to not to be what society think you should be, right? Gigantic brainwash yang digunakan media dan pemerintah (azek) secara nggak langsung mempengaruhi otak kita, kan? Iya nggak sih? Dan secara nggak sadar kita merasa kalau kita nggak ini, kita nggak itu, kita nggak termasuk di dalam sebuah kelompok masyarakat tertentu. That feeling of being rejected itu nggak enak deh serius. And that's why we, in the end, end up being mainstream. We follow the trends.

Tapi kita nggak boleh terus-terusan follow the trends. Kita harus tau siapa kita, apa yang kita suka, dan ciri khas kita apa. Does that make us anti-mainstream? No, honey, no. That makes us who we really are. Kalo kata ibu guru BK di sekolah mah, be yourself cenah.

Hipster yang beneran hipster, menurut saya lagi, mereka berbeda dari segi pola pikir juga, bukan cuma trend musik, budaya, dan penampilan. Hipster yang ini nih yang bisa dibilang punya prinsip dan wawasannya luas, serta nggak mau hidupnya didikte sama orang lain. Bahkan menurut saya (lagi) (lagi), hipster yang beneran tuh nggak menyebut diri mereka hipster, karena mereka biasanya nggak mau punya label tertentu melekat di diri mereka.

Jadi, balik lagi, gimana ya soal anti-mainstream yang sekarang malah banyak disindir?

Huft terlalu banyak drama dalam hidup ini.

Nah, sesuai apa yang kita bahas sebelumnya; that feeling of being rejected itu nggak enak. Topik tentang mainstream ini seolah-olah meledak dan jadi hip banget sekarang. Efeknya? Kebanyakan orang jadi nggak mau dibilang mainstream. Kadang nggak ada yang selow aja gitu kalo dibilang dia mainstream, seolah-olah dia adalah orang yang paling tidak keren sedunia akhirat. Padahal mah selow aja. Justru sekarang yang beralih jadi anak-anak hipzter abez ini jadi banyak men. Banyak banget. Dan hipzternya ini tuh gak selow, segala yang berlabel 'I liked it before it was cool' dipake semua. Like, omg your nose is drowning in the middle of your massive spectacles!

These, make anti-mainstream, mainstream.

Hypocrisy at its best.

Well I don't know if being too hipster make them a hipster.

Obviously.

So what should we do sebagai anak remaja keren dan diambang kelabilan emosisisasi ini?

I think, being mainstream is not always good, and being anti-mainstream is not always bad--and vice versa. What we should do is being the best version of our selves, don't let people dictate our own lives. There's a blurry line between what so-called anti-mainstream and another perception of "anti-mainstream" nowadays. So really, to hell mainstream and "anti-mainstream". We just have to like what we like, listen to what we want to listen, wear what we like to wear. Do not pay attention if it's either mainstream or anti-mainstream, because in the end we are the ones who determine the happiness of our lives.

So yes, I wear rounded spectacles and I might be talking about myself about the drowning nose. But I listen to Taylor Swift and I don't know what's happening in the indie music industry. I'm not mainstream, but I'm not anti-mainstream as well.

Emang sih, kita nggak bisa sepenuhnya nggak peduli sama pandangan orang. But I think, as long as I like it and it suits my principle; I do it.

ANYWAY. Ini cuma pandangan sekilas dari apa yang terjadi belakangan ini. Ngomongin mainstream dan anti-mainstream, saya juga nggak sepenuhnya ngerti. Apa yang saya bahas di sini adalah persoalan dan pandangan kebanyakan remaja tentang mainstream dan anti-mainstream, yang kebanyakan dilihat dari sudut pandang musik, fashion, dan penampilan luar aja. Di luar itu, seperti mainstream media and how they control our lives, I absolutely have no idea.

Dan ini cuma masalah sudut pandang aja kok. Saya juga sebenernya nggak ngerti-ngerti amat soal ginian kalo dipikir-pikir lagi (lagian ngapain sih mikirin banget, Ca). Saya nulisnya juga di sela-sela tumpukan tugas mahasiswa seni rupa dan desain yang nggak abis-abis. Iya, saya curhat, mohon maaf ya pemirsa. Jadi mohon maklum kalau saya nggak mikir banyak tentang apa yang saya tulis barusan dan gak banyak riset.

Okay, I'm going to continue ripping magazines then. Bye now, good peeps!

Life These Past Months

November 10, 2013

Hiiiiii! Oh my, I finally have time to post again.

So, yes, it's been a long time since I left my path just right there, when I visited Yogyakarta and met Dhia. 8 August, is it? Three months! Exactly since I first went to my new college and you know, to be a freshman was err... cool. And fun. I guess.

No, I won't talk about the details of what I've been doing & what I've been through. Because to be honest, lots of things happened and the rest was just me doing homework, tasks, and stuffs; and that might bore you to death.

I AM bored to death.

But besides all that, being an art school student isn't as easy as most people think. Yes, we don't do maths, physics, chemistry and stuff. Yes, we don't struggle on formulas or cos or sin or integral. Yes, oh yes, we only draw on class. But really, you can't expect us to sit comfortably and draw things in slow motion with flowers scattered on the air, good-looking and young lecturers, to submit works whenever we want to, no. I've heard enough of them already. We're not those art students you saw in the movies. Our work had to be neatly done in a relatively short time. Simple? NO.

Simple my arse.

It's sicken me only by thinking of it. Now honestly I'm sick, but it's okay I have to write this anyway, but not any longer because we are going to change the topic, YAY.

So how's everyone doing?

My life has been so hectic as I've written it before. At October 17th... I lost my cousin. Cancer got her, it's cruel. I still can't get over it until now. She's still young & so close to me just like my own sister. I still can't believe she's not here with us anymore. The only remedy to make my heart feel better is my faith about whatever happens to us, He always knows best. I only believe that He might love her so, so much, more than us; so He can't wait to see her. Dammit I really don't want to talk about this.

I'll take time to write about her anytime soon, then. She deserves more than one paragraph, right? Just not now hehe.

Oh and apart from my bustle activities being an art student, I applied for two positions in my campus radio, 8EH Radio ITB, as an announcer and reporter. I'm still a crew-soon-to-be, though. I used to be ashamed when I hear how I sound like on a tape, so I applied as an announcer. It was fun! It was fun to realise that my sound is terribly annoying but surprisingly I'm okay with that.

Below is a mini gallery-on-a-post from my instagram account these past months. I will write again soon!

--

September












--

October








--

November







This and That

August 08, 2013






-

One.

I went to Jogjakarta last June! We visited some historical places and bitches, I mean beaches, stayed there for four days, and took a LOT of photos! Like, seriously, a lot because I went there with my cousin and she's a girl, you know what will be happened when two girls hold a camera. So yeah, it was pretty fun! I want to go back there again anytime soon! Heheh :B

-

image credit goes to dhia's instagram: @imdhia
-

Two.

I finally met Dhia last Monday! She's a nice beautiful gurrrl, we talked about everything while breaking our fast, from 4 pm to 9 pm! Long time, but not long enough because we don't know when we will meet again. I had a good time (hopefully she did too haha). To be honest, I was a little bit nervous that time because that was my first ever experience meeting someone I knew over the internet, but not so long after I realized that Dhia is such a friendly fangirl buddy (we watched 1D's new videoclip and we were so loud! haha). Dhia if you read this, I'm looking forward to meet you again! (now it sounds gay)

-

Three.

Happy Eid Mubarak to all muslims all over the world! Taqabal Allahu minna wa minkum. May Allah always pour down His blessings on us all. Forgive me and my dull words I always use in this space. Peace be upon you (and our brothers in Palestine & Syria).

-

Four.

Have a good short-term holiday!

SBMPTN 2013: ITB, Cuma Mimpi?

July 10, 2013

Hai! Akhirnya saya muncul lagi ya. Kemana aja ya saya, kok udah hampir dua bulan nggak jamah?

Alah, dulu sampe setahun nggak posting aja nyante, Ca.

Eniwe, kalian yang baca pasti pada nggak nanya saya kemana aja selama ini. Maka dari itu, saya mau cerita aja walaupun nggak ada yang nanya. Biar sok-sok jadi orang penting gitu, padahal mah...

Jadi gini lho, beberapa postingan sebelumnya saya sempet minta doa biar saya lolos di SNMPTN kemarin. Dan ternyata enggak, pemirsa. Saya udah ketar-ketir aja gitu. Dibilang nggak kecewa mah boong. Saya buka pengumumannya di tempat kerja, kemudian di perjalanan pulang jadi lemes seketika. I kept reminding myself, bahwa kekecewaan itu ada karena kita terlalu berharap.

Iya, saya berharap waktu itu. Saya tau nilai di rapor saya seperti apa, walaupun nggak sembilan semua. Saya juga udah berusaha ngegambar Emma Watson semirip mungkin. Tapi ternyata bukan rezekinya di SNMPTN, guys. Denger-denger sih, anak SMK emang jatahnya dikit di jalur ini. Bahkan dari sekolah saya nggak ada yang lolos sama sekali. Kalau tau begini, seharusnya pihak sekolah nggak ngasih izin buat kita ikut SNMPTN dong ya dari awal. Kan harkos jadinya.

Dari situ saya baru deh mulai mikir. Telat banget kan. Di saat temen-temen lain udah hampir selesai les/bimbel buat persiapan SBMPTN, saya masih bingung harus ngambil jurusan dan universitas apa. Akhirnya saya daftar ke Politeknik Negeri Media Kreatif dan nekat ikut SBMPTN.

Jangka waktu antara keputusan SNMPTN dan tes-tes masuk PTN ini cuma sebentar banget. Pengumuman seleksi itu tanggal 27 Mei, sedangkan tanggal 8 Juni saya harus tes di Polimedia. Dengan kerjaan yang lumayan menyita waktu (eh nggak juga sih, emang males belajar aja huahaha) dan otak yang isinya cuma sisa-sisa UN tahun kemarin, pergilah saya ke Jakarta buat ikut tes Polimedia.

Saya isi aja yang saya bisa. Mana ada Ekonomi & Akuntansi segala coba. Belom pernah di STM belajar begituan. Karena di pilihan duanya saya ambil Desain Grafis, jadi saya juga harus ikut tes keterampilan. Gambar-gambar gitu deh, wesbiyasa. Halah! Hahah.

Abis tes itu, dengan songong dan kurang ajar dan gak tau diri, saya malah liburan sama keluarga sepupu saya ke Jogjakarta, guys. Padahal seminggunya lagi tes SBMPTN, guys.

Udah ngesok bawa buku latihan SBMPTN seberat dosa di tas. Ceritanya kalo udah pulang jalan mau langsung dikerjain itu Matematika. Ha ha ha, bullshit emang. Caca tuh gitu tuh, sok kerajinan. Padahal selama liburan pulangnya malem terus, energi juga udah kekuras habis. Mana kasurnya empuk...

Eh, pas liat pengumuman, ternyata saya keterima di Polimedia jurusan Advertising! Alhamdulillah, tapi nggak terlalu gimana gitu (gak boleh gitu Caca) (gak tau diuntung banget ya) (emang). Hahaha, gak deng, alhamdulillah. Berarti saya ntar tinggal di Jakarta sama uwa, gitu mikirnya.

Seminggu kemudian balik ke Jakarta, besoknya harus udah balik lagi ke Cimahi. Kemudian setelah di Cimahi, besoknya harus udah siap tes SBMPTN. Hahaha hoki banget ya. Nggak belajar sama sekali loh. Di sekolah gak ada tuh yang namanya pelajaran Sejarah, Sosiologi, blah blah. Semuanya disatuin jadi pelajaran IPS, dan cuma belajar waktu kelas satu doang. Mana saya kan UN-nya tahun kemarin. Edan, hardcore yah.

Akhirnya saya isi yang saya bisa (as always). Tes ini diadain dua hari di SD-yang-jauhnya-MasyaAllah, terus sehari tes keterampilan di ITB. Percayalah, hari itu adalah kali pertama saya liat kampus ITB, jalan di sana, dan realized ternyata itu kampus gede bener. Sempet mikir, ini bisa aja nyasar nih. Orang liat petanya aja segede apaan.

Pas tes keterampilan, banyak banget gilak yang ikut. Sedangkan tes keterampilan itu diadain dua hari. Kebayang kan yang ikut sebanyak apa. Saya dateng senyum-senyum aja, ngetawain diri sendiri dalam hati. Sok-sokan mau ikut tes keterampilan, padahal kemaren ngisi soal aja gak becus.

Terus lucunya, di websitenya kan ada tulisan 'membawa pensil HB-6B' gitu. Alhasil saya ngantongin pensil HB-6B, literally. HB, B, 2B, 3B, 4B, 5B, 6B. Iya, guys, sebanyak itu. Kan bego. Yang dipake paling cuma HB, 2B, sama 5B.

Soal pertama disuruh gambar realis. Jadi di situ ada kendi sama melon di atas kardus. Sekelompok yang terdiri dari sepuluh orang lebih duduk ngelingker, jadi kita gambarnya sesuai point of view masing-masing. Karena emang seringnya latihan gambar realis, jadi wesbiyasa lah iki.

Soal kedua disuruh gambar suasana, milih dari tiga soal. Dan ini nih, saya paling gak terbiasa gambar sendiri. Apalagi gambar suasana. Hampir tiga kali saya ganti konsep. Jadi pas saya mulai gambar konsep yang ketiga, orang di sebelah saya yang gambarnya bagus itu udah mau selesai. Hopeless kan jadinya. Awalnya mau nyerah aja udah, lagian mikirnya waktu itu pasti gak akan keterima. Tapi tanggung, selesain aja. Walaupun perspektifnya mencong-mencong, warna rambutnya masih pada putih, shadingnya juga setengah-setengah. Waktu itu udah pasrah aja pengen pulang, mana kaki pegel banget gara-gara duduk terus.

Terus soal ketiga disuruh nerusin gambar garis yang ada jadi sebuah bentuk dalam waktu yang udah ditentukan. Ah sebodolah waktu itu ngerjainnya. Di otak mikirnya udah pengen pulang terus. Empat jam bokk duduk di sana, nggak berdiri-berdiri.

Kemudian hidup berjalan seperti biasa. Karena ya itu tadi, saya gak pernah mikir kalo saya bisa lolos SBMPTN. Hari-hari berlalu (halah), ternyata saya lolos tes pemberkasan Monbukagakusho, beasiswa ke Jepang itu. Jadi Senin kemarin saya tes di UI, yang ternyata luas kampusnya kayak benua Asia (iya ini lebay). Intermezo ceritanya. Eh, intermezo teh apa sih...

Setelah tes, saya langsung pulang ke Bandung naik bis. Berusaha melupakan pengumuman SBMPTN yang bakal diumumin hari itu. Nggak deg-degan sama sekali lah. Karena mikirnya emang gak akan lolos. Di SBMPTN ini saya milih tiga pilihan; (1) FSRD ITB, (2) HI UNPAD, dan (3) Sastra Jerman UNPAD. Meh. Mau ngapain, Ca.

Jam lima saya masih di bis. Sementara temen-temen udah berkicau di twittah. Lumayan banyak ternyata yang keterima lewat SBMPTN dari sekolah saya. Ikut senenglah, berarti udah pada punya pegangan masing-masing. Dan waktu itu saya sama sekali nggak tertarik buat cepet-cepet buka hasilnya. Ada beberapa temen yang nawarin buat ngebukain hasilnya, tapi saya lupa no. pesertanya hahah. Setelah inget malah makin greget. Nggak mau kasih tau lah, kalo denger dari orang lain kan beda sensasinya.

Nyampe rumah sekitar pukul tujuh malem, dimana berita tentang SBMPTN ini udah basi bisa dibilang. Ibu udah siap-siap depan laptop, jadi saya sehabis buka sepatu langsung buka hati. Eh... maksudnya langsung buka situs pengumumannya.

Nggak deg-degan.

Udah ngomong terus, "Gak akan keterima bu, percaya gera."

"Iya, gakpapa, kak. Bisi penasaran."

Kemudian...



Saya bengong.

Ibu juga.

Bapak juga.

Lala juga.

Kemudian rumah ribut. Semuanya teriak kayak orang-orang kesurupan. Saya teriak sambil peluk-peluk ibu, terus bolak-balik liat layar laptop sambil bilang, "MasyaAllah, MasyaAllah, bener gitu ini teh.."

Sampe sekarang saya masih nggak percaya saya diterima di ITB, dan bakal menjalani kurang lebih empat tahun belajar di sana. Biarlah orang-orang bilang saya lebay, tapi buat saya ini miracle banget.  Saya nggak les; saya kerja malah, nggak ada waktu buat belajar. Saya lolos di pilihan pertama. Dan pilihan pertamanya adalah ITB, Institut Teknologi Bandung. Ini bukan main-main.



Itu postingan tweet saya setahun yang lalu.

Banyak orang yang secara langsung dan gak langsung bilang sama saya, kalo anak SMK masuk ITB itu chance-nya cuma 0.0000000001%. Beberapa dari mereka bikin statement, ngimpi tuh gak usah tinggi-tinggi. Tapi dasar emang, saya nggak nemuin satu hal pun yang bisa bikin saya mundur dari mimpi saya. Saya nggak nemuin alasan kenapa saya nggak boleh bermimpi masuk ITB. Saya selalu percaya, bahwa dengan Allah, nggak ada yang nggak mungkin. We can break the barrier.

Yah, saya banyak nemuin orang yang nggak berani bermimpi. Kadang saya juga ngerasa, mimpi saya itu cuma angan-angan doang. Tapi saya nggak mau jadi mereka yang bermimpi aja takut. Padahal nggak ada ruginya sama sekali. Justru itu yang bisa bikin kita 'lari lebih kencang dari yang lain'. Itu yang bisa bikin kita punya tujuan dan nggak clueless setiap ngerjain sesuatu.

Yakinlah, temen-temen. Di saat ada yang menertawakan kita cuma karena kita berani bermimpi lebih dari dia, kita udah jauh berada di depan dia.

Dan saya yakin, Allah Maha Melihat. Usaha yang kita lakukan buat meraih mimpi itu pasti ada bekasnya. Dan Allah nggak cuma lihat usaha kita menuju mimpi itu aja. Allah ngelihat perbuatan-perbuatan kita di samping itu, ngelihat amal-amal lain yang mungkin menurut kita nggak nyambung sama mimpi itu sendiri.

Because if we want a good end, we have to begin with a good start, right?

Jadi, guys, bermimpilah yang tinggi. Jangan takut nggak kecapai. Walaupun kita nggak bisa sampai di paling atas, setidaknya kita bisa nyangkut sedikit di bawahnya.

And yet, a dream is only a dream if we do nothing. So dream high, work hard, do good things, and stay with Him. He will help you until the very end. Trust Him. Trust yourself.

Jadi sampai sekarang kalau ada yang nanya apa rahasianya saya bisa lolos ke ITB, jawaban saya cuma satu; Allah.

Hehehe klise banget ya. Abis apa lagi dong?

.

Oh ya, saya masih inget satu hal yang mungkin cuma kebetulan; no peserta saya waktu tes di Polimedia itu 02428, dan no peserta SBMPTN saya kemarin... 02848. Haha I know this is nothing but it's funny for me. :))

Selamat puasa, semuanya!

Sniff, Sniff

May 19, 2013


Watercolor practice, peeeeeeps. Such a mess.

Happy Sunday!

Wawancara Singkat (Halah)

May 10, 2013

Got bored at work, my friend asked me to 'attend' his very first soundcloud show called 'Fondue For Two' (you Gleeks must've been know), we're totally high.

Hahah anyway, my voice is not good and my laughter is seriously annoying.





Mess, Mess, Mess

Hi. Some of you maybe get annoyed when you see my previous post cos it's turned to be a contest post hehe that's why I used the 'Read More' button (wish me a good luck, anyway).

Buuuttttt, look what I got here!


Since I made this sketch which was my first trial using watercolor, I got obsessed with the materials so I made this. It's supposed to be Chloe Moretz, and I didn't draw her properly. The hardest part drawing this is her lips and you probably know why. I won't talk much anyway, you could see that this sketch is absolutely the messy one, and if you think that I am impatience; you're right.

So bye now, peeps! If you want to throw me some questions, feel free to comment on this post or mail me. I'd love to share. :)

My 'Wrecked' Sketch & Bertie's Glasses

April 22, 2013

You know,

I've said that I receive sketch order since two months ago. Everything's going fine, actually. I even have a reseller (is it proper to name it a reseller in this case?). So yeah, he advertises my sketch and grab some bucks (okay, grab some profit) from that, which doesn't matter to me. If you want to be a reseller, just contact me. Haha nah, kidding. Everything's going really, really fine. I work them out after I got home from the office. It is always tiring. I often have to stay up real late to do the sketch. I'm always complaining and bitching about my lack of sleep thingy, which annoys every single family member out of shit. But I keep going (and rambling), because I realized that I have to satisfy those who trust me to work my hands off for them, no matter what.

What pissed me off recently is,

There's that elementary school girl, she ordered the sketch via my cousin. I spent my whole precious Sunday to make it look as similar as possible like the one in the photo (I ACTUALLY WATCHED AVATAR THE LEGEND OF KORRA UNTIL EPISODE 12 IN BETWEEN MY SKETCH SCHEDULE AND THAT'S AWESOME HEHE). That, because I love the photo. It looks professional and I made it look like the fashion illustration one because those two girls in the photo are very pretty with both flower crown on each head. You know what I mean. Well I finished it in the evening, I sent it directly to my cousin via bbm. And you know what that elementary school girl said? I'll quote it:

Kok jelek guanya -__-
Kata ka aul 50rb kok jelek peh. Gituu
Itumah 20rb kali -__-
Ancur dahh -____- kecewa gua

WHAT.

I've spent my whole precious Sunday to make it as good as possible and I got that shit? THAT SHIT IS SERIOUSLY A SHIT. Okay, I'll make it clear. I've been working with many sketches in past two months, and I've never had a shit like that. Okay, maybe my sketch isn't as WHOA-IT'S-BREATHTAKING as you've been expecting, kid. About that, I apologize. What disturbs me is, well, you don't have to say that my sketch is ugly or wrecked or whatever harsh words filled your mind. You're disappointed? I can handle that. But with a foul language like that? Please. AND just to make it clear (again), 50K rupiahs is cheap enough to pay with that BlackBerry smartphone inside your pocket in your 12 age. I suggest you to find any artist in the side of the road that maybe has a better quality BUT with the bigger cost. It could be 100K, but I am sure you could afford it, kiddo.

Nope, I won't make another one. Cos guess what, I never want to waste my time re-sketching an 'ugly' sketch you don't like and perhaps get another shit again. If you don't want to have this bloody sketch, then just DON'T, alright? Cos believe me, I better not receive any money at all than to be paid under the dealing cost. It's NOT about money, kid, not. It's about you underestimate my capability and demeaning of what I've been working on. You don't like it, and there's no point of me doing another sketch again which is clearly you won't like. So excuse you, little girl, I have many things to do.

Can't believe an elementary girl made me this upset.

Enough with the rambling. I hate that insufferable kid. You do too, right? RIGHT? Ok, sorry.

ANYWAAAY (oh look, how I love using caps),

I changed my glasses frame. I love Bertie's glasses. And so...


Got the similar one! Haha this is embarrassing but I have to confess anyway. Well my mother's glasses isn't going well recently, and she wanted to use mine (she had to change the lenses of course). So I took the opportunity to buy glasses that looked like Bertie's!

This is rubbish but thank you to read it anyway. I'm being a bitch in this post, I hope you understand. I will make a nice one in the next post. Or not, because I love bitching! Ha, joking.

Have a good week ahead, folks.

Tentang UN dan 'Generasi Penerus Bangsa'

April 13, 2013

Assalamualaikum Wr Wb

This post will be in Bahasa Indonesia, long, and no photo (or even sketch). I've warned you.

Jadi, saya harus mulai dari mana ya?

LAH.

Oke, jadi tadi pagi sewaktu bangun tidur, saya dapet broadcast message di BBM. Karena saya masih gak sadar diri, jadi BM itu baru saya bener-bener baca barusan. Sebelum saya ngomong panjang kali lebar kali tinggi, mari kita simak apa yang saya dapet tadi pagi...

Pemerintah. Dinas Pendidikan.

Kami para pelajar itu penerus bangsa. Kami ujian hanya dengan 5 paket saja sibuk cari bocoran di mana-mana. Takut gak lulus. Tahun ini perlu digaris bawahi, kami dijadikan kelinci percobaan dengan Ujian Nasional 20 paket dan katanya akan ditambah 30 paket, agar bocoran tidak tersebar. Dan parahnya kode soal bukan berbentuk tulisan, tetapi berbentuk barcode. Sehingga akan sulit untuk mengeetahui kode soal tersebut. Jika tahun ini kami gagal UN, maka tahun depan akan diringankan. Tapi bagaimana dengan kami yang gagal UN tahun ini? Kemarin ada berita bahwa seorang siswi stress karena UN 20 paket dan melakukan bunuh diri. Kami siswa tidak menguasai 'semua' mata pelajaran. Kami mempunyai ahli di bidang masing-masing. Coba kalo UN 20 atau 30 paket itu dipraktekan ke Dinas Pendidikan sendiri, mungkin hanya 0,000000000001% yang bisa lulus.

Ingat, kami ini bukan binatang peliharaan, kami bukan robot, kami bukan kelinci percobaan. Kami ini penerus bangsa, generasi bangsa yang diperlukan untuk memajukan negara kita. Dan mungkin dari sekian banyak dari kami, ada beberapa orang yang bisa 'benar-benar becus' dalam mengurus negara ini. Tidak seperti menteri yang tidur makin lama makin banyak gaji. Mungkin ada yang bisa benar-benar mentuntaskan korupsi dan hutang-hutang negara. Kalau memang kalian lebih pintar, dan menjamin bisa lulus jika bisa dibuat UN 20 paket, kenapa sampai sekarang masalah-masalah tersebut belum selesai.
Cuman ini yang bisa diungkapkan. Mohon lanjutkan BM ini, demi kebaikan kalian yang akan mengikuti UN. Teruskan biar sampe ke Presiden. Gue share karena gue setuju. SBC.

Nah.

Itu dia.

Saya bahkan gak tau harus ngomentarin yang mana dulu. Pesan ini saya dapet dari salah satu kontak BBM saya, dan trust me, setiap katanya menggunakan huruf kapital. Jadi saya bacanya kayak ada yang teriak di kepala saya. Oke, ini gak begitu penting.

Sebelumnya, saya mau mengklarifikasi dulu. Saya menulis postingan ini karena saya udah melewati UN tahun kemarin. Jadi, guys, saya tau persis apa yang kalian rasakan. Untuk lebih jelasnya, saya pernah ngepost tentang UN tersebut di link ini.

Sekarang kita mulai ya pembahasannya. *drum rolls*

Pertama kita baca, kita bisa liat ketidak-cocokan antara kalimat pertama dengan kalimat kedua. Bukan, bukan kalimat yang 'pemerintah' dan 'dinas pendidikan', duh. Tapi kalimat 'Kami para pelajar itu penerus bangsa' dan kalimat 'Kami ujian hanya dengan 5 paket saja sibuk cari bocoran di mana-mana'. Agak berbanding terbalik ya? Do you get the point?

Saya tau kalau gak semua remaja Indonesia punya pikiran yang sama dengan si pembuat tulisan protes yang di atas tadi. Bisa jadi ada yang sekarang santai-santai aja karena dia udah memanfaatkan waktu di kelas tiganya dengan baik, malah sekarang dia lagi facebook-an. Ada juga yang sekarang lagi ketar-ketir panik baca buku karena UN tinggal menghitung hari, ada juga yang sebodo amat.

Hampir semua siswa kelas tiga pasti lagi ngerasa insecure. Insecure itu wajar, guys. Saya waktu mau UN juga insecure. Gimana kalo hasilnya jelek? Gimana kalo gak lulus? Gimana kalo pacar mutusin aku AAAKKKK~ dan gimana-gimana lainnya.

Tapi semuanya balik lagi sama diri sendiri. Tingkat ke-insecure-an kalian itu berbanding terbalik sama tingkat kepercayadirian kalian. Semakin kalian percaya sama diri sendiri, you will be less insecure. Trust me, it works. *kemudian pamer otot*

Yang menggelitik dari BM yang saya dapet di atas adalah, mispersepsi hubungan antara 'Generasi Penerus Bangsa' dan 'Harus lulus UN, gimanapun caranya'.

Di dalam hati kecil kalian sendiri, kalian juga pasti tau deskripsi sebenarnya dari Generasi Penerus Bangsa kan? Maaan, Generasi Penerus Bangsa yang bener-bener mau 'nerusin bangsanya' nggak punya kata 'nyontek' dan 'nyari kunci jawaban' di kamus hidupnya. Saya tau, kalian tau itu.

Yang saya dapet dari kata-kata di atas bukan tentang anak-anak bangsa yang mau meneruskan generasi selanjutnya, tapi malah anak-anak ABG yang insecure sama hasil UN-nya dan menutupi semuanya dengan topeng 'generasi penerus bangsa'. 

Karena bagaimanapun bentuknya, generasi penerus bangsa itu gak nyontek. Generasi penerus bangsa itu gak takut kalo dikasih 20 paket soal UN. Karena berapapun paketnya, yang mereka kerjain kan cuma satu paket. Generasi penerus bangsa itu gak bikin kata-kata macam begitu dan menyebarkannya dalam bentuk broadcast message tanpa mencantumkan nama dirinya sendiri. Generasi penerus bangsa itu harus jujur dan bersih. Saya ulangi, generasi penerus bangsa yang becus adalah generasi yang jujur dan bersih. Haruskah saya ulangi tiga kali?

Gimana mau nerusin bangsa kalo UN aja nyontek?

Kalian bisa baca ulang, pada akhirnya malah dia nyalahin oknum pemerintah dan menteri yang gak bener kerjanya kan? Karena apa? Insecure. Dia gak pede sama dirinya sendiri. Mari kita kutip lagi, 'Dan mungkin dari sekian banyak dari kami, ada beberapa orang yang bisa 'benar-benar becus' dalam mengurus negara ini. Tidak seperti menteri yang tidur makin lama makin banyak gaji. Mungkin ada yang bisa benar-benar mentuntaskan korupsi dan hutang-hutang negara.' Ya, dan beberapa orang itu saya percaya adalah mereka yang gak ngerasa terganggu sama UN 20 paket ini.

Dan menurut saya, oknum-oknum pemerintah yang 'tidak becus' dalam mengurus negara ini, oknum-oknum pemerintah yang 'tidur makin lama makin banyak gaji', dan oknum-oknum pemerintah yang 'melakukan korupsi dan menambah hutang negara' adalah mantan siswa dan mahasiswa, yang menyepelekan ketidakjujuran. Yang sama kayak kita, mereka juga melaksanakan UN, tapi pertanyaannya adalah; apakah mereka benar-benar jujur dalam mengerjakannya?

Seriously, guys.

Kalian bisa jadi membenci sistem pemerintahan sekarang ini, kalian bisa jadi mencela para koruptor, kalian bisa jadi mencela mereka yang gak becus ngurus negara. Tapi, bener deh, yang mencelanya juga apakah sudah berusaha jadi yang lebih baik? Kalo kalian mencela para oknum yang gak bener sedangkan untuk UN kalian gak berusaha semaksimal mungkin (baca: cari kunci jawaban), itu sama aja kayak nyela diri sendiri secara nggak langsung. You kiss your own ass, kata temen saya mah.

Ini bukan masalah 'Saya gak pinter kayak dia, jadi wajar kalo saya nyontek'. Bukan. Ini bukan masalah pinter atau bodoh. Seperti yang kita bisa kutip dari banyak sumber, gak ada yang namanya bodoh, semuanya itu gara-gara kita malas. Mungkin di antara kita ada yang lebih milih shopping dari pada ikut bimbel, mungkin di antara kita ada yang lebih milih tidur dari pada belajar, mungkin di antara kita ada yang lebih milih pulang ke rumah dan online dari pada ikut pelajaran tambahan di sekolah. Mereka yang seperti itu yang jadi insecure sama diri sendiri, yang protes karena UN 20 paket, dan pada akhirnya nyalahin (oknum) pemerintah. Lah suruh siapa malah main.

BLAHHHHH. Saya terlalu banyak omong.

Heheh.

Anyway, the point is, saya percaya gak semua anak bangsa punya pikiran yang sama seperti si pembuat BM. Saya yakin, banyak di antara kita punya prinsip jujur dan bersih, dan bener-bener mau meneruskan generasi bangsa.

Saya dan mereka yang jujur juga belum tentu bisa jadi generasi penerus bangsa. Tapi setidaknya kita udah nyoba untuk berprinsip jujur dan bersih (walaupun banyak cibiran, of course), dan saya khususnya ngelakuin ini buat menghargai diri sendiri, orang tua, dan Tuhan.

Sebanyak apapun protesnya, broadcast message thingy ini gak akan bisa ngubah apa-apa, guys. UN is nearly there.

I'm not gonna say sorry about harsh words that maybe offended you, because seriously, generasi kita itu harus nyadar! Harus bangkit dari ke-insecure-an ini, guys! HAH! Capek dah ah ngetiknya.

Maka dengan ini, postingan ini udah nyampe bawah dan udah kepanjangan, saya akhiri sampai sini. Sebenernya banyak yang ada di kepala saya, tapi mungkin segitu dulu yang bisa saya tulis karena saya nggak tau harus yang mana dulu yang dikeluarin.

Tujuan saya dari post ini adalah, saya greget aja dapet BM kayak gitu. Hahah, gak deng. Saya juga pengen sharing sama semuanya, bahwa ketidakjujuran dan pencarian kunci jawaban UN ini harus secepatnya dihentikan sebelum generasi kita jadi penerus generasi koruptor dan oknum-oknum lain. Akhir kata (udah kayak makalah aja), saya nulis ini juga belum tentu saya adalah orang yang paling bener. Tapi saya gak pengen remaja-remaja sekarang nyepelein ketidakjujuran, karena mau gak mau pasti berefek ke masa depan kita dan negara kita nanti.

Pesan saya buat adik-adik kelas yang manis, semangat yaa! Kalian pasti bisa ngelewatinnya. Liat, saya aja masih idup sampe sekarang. Jangan lupa berdoa, dan minta restu sama orang tua.

Salam manis dari saya yang sayang sama negara ini.

Wassalamualaikum Wr Wb

P.S: Yang kasian itu bukan kalian, bro. Yang kasian itu yang bikin soal, harus 20 paket! Gila apah.

About Muse and Elle Fanning

March 29, 2013

Whaaa, we got long weekend these days! You won't believe how happy I am with this little holiday. I nearly have no time for myself recently. So I reschedule my timetible a little bit and I finally only take four sketch orders in a week, I think it would save my energy.

Aaaand time to post my latest sketch! Aah, I really really love my latest sketch because I use water colour in it! I've never been using water colour ever. Ever. Well, this drawing isn't fully coloured actually, but I'm pleased enough with my courage to give myself a chance to use water colour AND draw in A3 sketch paper (IT'S SO BIG). It IS a big deal guys, because if I failed once, I would never try it again. Bad habit indeed. By the way, this post includes step by step of the sketch, I hope you like it.




If you have no idea about this girl, it's Elle Fanning. The Stunning Ella Fanning. Yay! Why Elle Fanning? I love her. Her face is so innocence and totally looked like a baby. I don't know, I just kind of like the feeling when I draw her face (and Emma's too).

Anyway, do you guys know about a muse? Yes, that one, that 'It's time to face the music, I'm no longer your muse' lyric on Katy Perry's The One That Got Away. Haha why am I even placed that lyric here...

So, yeah, do you guys know about it? I've heard from someone I can't clearly remember whom, but muse is that someone who takes the main character of your creations and masterpiece. For example, a fashion designer designs a woman dress, and s/he doesn't need someone else's body size. S/he creates the body size by him/herself, but has no idea whose size is that. And when someone fits in the dress perfectly, perfectly, it's his/her muse.

I haven't find my own muse. Huffff. But Helen Green has. She's totally talented! Her muse is Lady Gaga and no wonder that Gaga has been using Helen's artwork several times. You have to check her tumblr or facebook page.

Anyway, do you guys ever find your own muse? Share it with me, I'll be happy to know! Thanks for reading and visiting and commenting and following, you kind-hearted peeps. Have a grrreat (long) weekend! :)

Prescon and Page

March 26, 2013

Holla, everyone!

I finally have a chance to make a post! So anyway, my company held an event two days ago. For those Indonesians, you should have known Ustadz Solmed, right? Yes, he is our client, he held a press conference with his newly born nasyid group called Syamwel Mahmoed. We invited some media, hijabers, and other guests, blah blah, and held it at the restaurant called Bumbu Desa. One thing I got from the event is... THE RESTAURANT IS BEAUTIFUL! Okay, sorry for the capslock. But it IS beautiful.

In the other hand, we got a special guest star! Some of you maybe know, but the rest of you maybe don't. It's Awan Voice from X-Factor Indonesia. Well, technically they didn't even go through into the Gala Show, but we all know them from the X-Factor, so yeah...







The team. Spot me right there. :p

Tiring day indeed. I got the sore feet the night after, but that's okay. After all this is my first event ever since I work here and that's not really bad. That's grrreat, actually, because I ate my lunch and my dinner there for free! Haha. I'll stop talking now.

ANYWAAAY, I've just created a page for my drawings. Not because I feel like those professional artists out there or else, no way, I just want to share my recent drawings and sometimes my inspirations, and actually to separate it from my personal account. Aha. If you want to see my old artworks and stuffs, you can click this link (https://www.facebook.com/mirzaillustration) and make sure to like the page! I'll be vvvvvery hhhhhappy if you do.


And maybe that's all for now! I've been busy working and stuff, plus I receive some sketch orders and it really takes my time. Phew. So byeee! PSSSSH, don't forget to visit my page. Thank yew. :D

The Youtube Heartthrobs

March 14, 2013

Hi! This would be a super random post and I think you wouldn't be really interested. Sooo, I now work in an event organizer company, a growing company exactly. I work as a web developer, and no, it's not like I run the HTML or whatsoever because I really don't understand those things. I tweet. Yes, peeps, you read it right. I run some accounts on twitter, including my company's and clients' twitter, developing the company through this virtual world. So I'm gonna advertise my company now... HAHA NOT. No, I'm kidding.

What I'm trying to share to you now is, that I'm working now.

Did I say I'm working now?

I'm working now.

Right. I currently active on Youtube (that means I watch videos, and not create one). That's just because Dhia told me that there's an Arab-Filipino youtuber that kind of looks like Zayn Malik! And yes, his face is quite the same, except maybe he's more devout (well, who knows actually). Dhia spreads a new virus, everyone! BEWARE. Haha, ok so, maybe you want to take a peek?



Eep! Stay there! Okay, I don't know how tall he is, but he looks tall. Like... tall. Yep, and please don't melt there. I've just tidy up my page. What.

So one day, when I stalk his Instagram account (yes, one leads to another), I open the popular pics, and found an inviting picture. And I was like, "I think I know this guy,". Well not 'know' like we 'know' each other or we've met somewhere, but I just kind of know him. So I stalk his photos (it seems like I'm a stalker in this blogpost, well I am), because his Instagram display name is 'Bertie Butthole'. I stalk, I stalk, I stalk, aaand, in fact I know him! I really am! I've even googled his pictures before (dang! Total stalker).

His actual name is Bertie Butthole. Haha, no. It's Bertie Gilbert. Bertie William Gilbert. The reason why I know him is, he takes a role in Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2! Okay, I proudly present The Heartthrob Scorpius Hyperion Malfoy! Yeah, clap, everyone!

Bertie's a youtuber too! And he's, if I could properly say, HOT. But he's only 15, so back off, girls, you're way too older. He's nice, funny, and cute, and hipster. And British (YAY!). Can't say more. You could just visit his Youtube page, or watch this video.

Sooo, bye now, peeps! Sorry for spreading another virus. xD


This and That: SNMPTN Submission

March 09, 2013

Hi! So like I've said before, I'm going to share some of my artwork I've submitted for the snmptn. Since the enrollment is over and we are all just waiting for the decision which will be announced at May (and hoping some luck), it's safe to share them here.




  1. Yes, everybody! It's @EmWatson. I don't think I failed this time cos she looks like the real Emma (at least for me). I've been avoiding to draw Emma Watson for the past two years, just because I really, really love her, and I'm afraid to ruin her face. So every time I have an intention to draw her, I postponed it. I can't believe I did it myself too, you know. Haha. And this time, finally! I finally got enough courage to draw her and I made it! I'm so happy. I'm gonna draw Tom Felton next time.
  2. The title is 'Gaza: We Will Not Go Down', another task from snmptn. I was supposed to draw gambar suasana, and I got nothing inside my head. I googled some pictures and the result is just indifferent. I need something catchy. So one day, I don't know where this idea come from, I just kind of think that Gaza would be good. Drawing a war atmosphere would do some good. So I googled it, and finally found the picture where a man is holding a riffle, and the plus side is, he is holding his children too! It made my heart sank. Whoever caught this moment with his/her camera, I wanna thank you. The photograph is beyond... I don't know. It's just great. I've never seen it before. So in short, I draw it. It feels good. But kind of hard. But finally I'm done with this.
  3. Haha, I know this is out of the topic. But it's my current favourite flats. And that's that. :)

And that's just it really. I lost in my competency test last week, but it's over now. I'll share the video when the editing process is done. Oh, and for another snmptn submission, I submit this one. Not so breathtaking, but well, enjoy it (or not, cause this is pretty short). See ya later, everyone!


OH! And don't forget, whoever read this, I need your pray support, guys. I really, really do.

The Opening Billboard

February 27, 2013

Umm, hi! Sorry I haven't been here lately. I've been busy with laporan akhir, sidang, and now, Uji Kompetensi. My report and the things related to it were going very well. I can't believe I've passed it already. As for the competency test, we the fourth grade students are required to make a live show, a variety show actually, in March 6th. But before the shooting started, we have to make a proposal (which is more likely a production design karena tebelnya setebel dosa. Asli tebel banget.) and do some rehearsal. Guess what, peeps, I was chosen to be a Program Director. I knew it, I knew it! I've been avoiding that division for the last five projects and now, now...

Okay so, what I'm trying to post here is actually the result of my rants which you could find in some of my previous posts. (Because I don't know what to do!)


Aaand for the sketch update! I've drawn some sketches and will be posting them soon after the finalisation of SNMPTN 2013 enrollment is over. For the sneak peak, I've drawn Emma Watson and it's kind of... good, I think. So, wait for it!

I'm really glad for all of you guys who appreciate my amateur artwork. I'll try harder to not to disappoint you (and myself of course).

Bye for now, kind people! Wish me a really great luck for the 2013 SNMPTN. I applied for ITB, faculty of art and design. Pay-pay! :D

P.S: You should read 'Udah Putusin Aja' book by Felix Siauw.

Happy 19th Bday, Hazza!

February 01, 2013

A good start for the 1st February! I'm currently addicted into realistic sketch, and considering that today is Harry Styles' birthday...

A SUBMISSON FOR HARRY STYLES' BIRTHDAY




HAHA. SO I FAILED AGAIN.

It lost the cuteness, it lost the character. It's just not him, not Harry Styles. You can see the original image here (but actually, DON'T! It'll ruin your thought about my sketch. My sketch will turn into a crap. But, well... It's a crap already, so...). I love Harry with quiff, really! It made his face stronger, brighter, and freshener. Besiiiides, this quiff is actually supporting my safe zone, because all of you perhaps know that his brutal hair which is I don't know where to start the drawing for his hair is such a mess (in a cute way) just hard, reaaally hard to draw.

I realized that I've just drawn a longer nose from its actual size. I failed with Zayn because of his lips, now I had a problem with Harry's nose. I tell you guys, seriously, I drew his nose, and I erased it again, and drew it again, erased it again, for maybe five times! And it's finally came up with this crap nose. 

Now enough with my sketchy-rant.

Sooo, can you believe that he's just turned into 19? He looks like 21 or 22 (sort of) for me. He is even the tallest guy in his band (despite is overload cuteness). Remember his first audition from X-Factor UK two years ago?

"I'm Harry Styles."

"I'm sixteen."

"Isn't She Lovely by Stevie Wonder."

And it was flawless, really. He's too cute to be true (I'm exaggerating) (It's okay, it's his birthday, anyway). And I can't believe that he got 30 tattoos now in two years! PHEW. I personally hate it (I know you bored cos I've written this topic in my last post. But, you hate it too, dontcha?).

Hell with his tattoo, happy belated birthday, Harry Styles! Don't be such a heartbreaker, 'kay? xxxx

P.S.: Hazza, DON'T add another tattoo. Just don't.
P.S.S: I already finished reading The Time of My Life by Cecilia Ahern!

This Month: January

January 29, 2013

For the update, I made two sketches since my last post!



  1. It's ZAYN MALIK everyoneee! (In case you don't know). It doesn't look that similar actually. I know, it's his lips! Geez, guys. His lips is absolutely hard to draw. I mean, no, not in that way while I couldn't focus on drawing because his lips (this sounds slutty). It's just hard. I spent my night and finally decided to continue the day after, but it still doesn't look the same. So I gave up and that was the best I could do. I personally like the old him, with no slight colour on his hair, with no tattoo (you know that Zayn has sooo many tattoos all over his arm right now. I hate it.). I just thought that the One Direction boys had turned into bad boys nowadays. All of them got at least one or two tattoos (I can't hardly believe that Harry got dozens of tattoo on his body, and it looks ugly), or maybe except Niall (because he once went to the tattoo parlour and left with no ink). NOW I'M FANGIRLING, EVERYBODY. Darn it. Well, just so you know, the tattoo update is: Harry: 30 tattoos, Zayn: 24 tattoos, Louis: 6 tattoo,s Liam: 4 tattoos, Niall: 0 tattoos. I don't like guys with tattoo (meanwhile I still watch their videos. Haha, I know.)
  2. Guess who. I'm asking you guys, yes. Because I foolishly don't know who she is. I was supposed to draw Katy Perry, believe me. Now you won't believe me because it doesn't look like Katy Perry AT ALL. Well for me, instead of Katy Perry, it actually looks like Lana Del Rey. Sort of.

Now, into movie review...



The synopsis:

"New high-school transfer student Na-Mi comes from a small town in Jeolla Province to her new school in the capital city of Seoul. When she is nervous, her small town dialect comes out & she starts to shake. On her first day at her new school she is bullied by others. Coming to her help is a group of girls. The girls are Choon-Hwa - known for her strong sense of loyalty & excellent fighting skills, heavyset Jang-Mi - who badly wishes to have plastic surgery to get double eye-lids, Jin-Hee - excellent when it comes to spewing profanity, Geum-Ok - interested in literature, Bok-Hee - dreams of one day becoming Ms. Korea and Su-Ji - always arrogant. Na-Mi quickly becomes part of their group. When the group confronts rival girls known as Sonyeo Sidae ("Girls Generation"), Na-Mi spews curse words she picked up from her grandmother. Because of Na-Mi the girls are able to avoid a crisis. These seven girls then form their own group named "Sunny". They also vow to stay together forever. The girls then prepare for a performance at an upcoming school festival, but on the day of their performance a terrible event occurs leading the girls to eventually going their own separate ways. Twenty five years later, Na-Mi is married to a successful businessman and has a beautiful daughter. Her life seems perfect from afar, but there's something lacking in her life. One day, Na-Mi bumps into high school friend Choon-Hwa in the hospital. They are ecstatic to see each other, but Na-Mi receives a phone call and has to leave. On her way out she ask Choon-Hwa if there is anything she can do for her. Choon-Hwa at first says no, but after a moment of reflection she makes a simple request to Na-Mi. Choon-Hwa asks Na-Mi to find the other members of "Sunny," so she can see them one more time."

In this very quick January, the movie I've recently watched is a Korean movie called 'Sunny'. The movie is not about a cliche love that most of people think about Korean Drama/Movie, it's about friendship. If I had to give a sentence about this movie, I'd say 'Meaningful yet funny in one packaging'. You could find yourself laughing so hard you can't even focus on the next scene, yet you would find yourself crying like a knife stabs your head. I'm no joking, this movie is a great one. As you can see in the two posters above; yes, it's about time. You would find unthinkable things and film technique here. Of five, I give it four stars. Umm... maybe four and a half.

Book review never gets old...



Book Description:

"Lou Clark knows lots of things. She knows how many footsteps there are between the bus stop and home. She knows she likes working in The Buttered Bun tea shop and she knows she might not love her boyfriend Patrick. What Lou doesn't know is she's about to lose her job or that knowing what's coming is what keeps her sane. Will Traynor knows his motorcycle accident took away his desire to live. He knows everything feels very small and rather joyless now and he knows exactly how he's going to put a stop to that. What Will doesn't know is that Lou is about to burst into his world in a riot of colour. And neither of them knows they're going to change the other for all time."

I'm sorry, can't get over this already. I actually read this in December. Got it from the secondhand online bookstore, Meuli Buku. They stock imported books, so you can't find the translated one. Luckily, this is the brand new one! It published in September 2012, and I got this in December 2012! Direcly from England! Yes, even Americans will only get this book in this January! Haha, back to the topic. (YES, I KNOW I'M LUCKY!). I won't tell you the plot, or the summary. Not even a little. I'll let you know that I cried like a baby at my living room after I finished this book. Me Before You is the best, the most unforgettable book I've ever read. Jojo Moyes doesn't give you the cliche or the aah-so-poetry words, instead of straight to the point yet includes mysteries you will never think of. Will Traynor is such a heartthrob. He is a man. A good one. I love him. Anyway, I recommend this to my bestfriend, and he cried. Yes, he's a guy. I just want to tell everyone that they have to read this. Life is too short to not to read Me Before You, I'm serious. YOU GUYS HAVE TO READ THIS, SERIOUSLY!

I can't move on from this.

I can't.

But I have to go now, guys. I'm sorry I ruin your thoughts.

Soooo, this January flies so fast. Seems like it rides onto the rocketship you can't even catch up. More than that, this month feels fine. Nothing much to tell, but it's just fine. What about yours?

Now a little bonus for everyone...






This and That

January 26, 2013



  1. Leopard Women's Charles Loafer Flat by Fioni. Yep. I was hanging out with my aunty last two weeks and we went to Payless. My aunt told me to choose which shoes I want for my birthday (YAY). I didn't buy that actually. I bought a pair of Cognac Ryan boots by Trash instead. BUT, I'm now longing for that pair of loafer. It just fits me perfectly, seriously. Well, I do love the boots that my aunty bought for me, but the design of the loafer is soooo tempting that it hurts. I definitely will buy that. I will. Wait until I got some bucks in my wallet and watch me, you freakin loafer. I don't care how long it will take, but I will.
  2. It supposed to be Elle Fanning. So I failed, thank you very much. (Not much to say)
  3. I'm currently addicted to draw some fashion illustrations. I did that one before I go to school this morning, so it's maybe got loads of mess there. I love the shoes and the ruffle detail on the waist and collar. There's a cut on the chest (I don't know what it's called) so it shows the cleavage. Yeah mannn, I was being naughty. You see her right hand? Yes. It's a lot more bigger than the left one hahaha. It's okay, isn't it?
  4. I'm still on the chapter 5 of Cecilia Ahern's The Time of My Life. Yes, I read this book like in a slllloooowwww mootiiiiiooooon way and I don't know why. The opening seems so boring. :<
  5. I put the chatbox back. I removed it once because I got soooo much spam, but I was recently blogwalking into some blog that has a chatbox and it seems like (maybe) the chatbox has been back to normal again. I put it on the different page to avoid spams, and you can now find it on the 'Chatbox' button.
  6. I WATCH X-FACTOR INDONESIA. That's that.

Lol. So, guys, bye now. Aaaand (once again) have a reaaally wonderful weekend. <3



'Sup, Papers?

January 25, 2013

Well, hello there! I currently active on instagram these days. I used to share the whatnot photos of my daily routines, but I've been posting some of my sketches there since yesterday. Most of them are actually my old sketch, it's about one or two years ago. But, well, just check them out..









Aaaaand last night I've just created the brand new one. I love fashion illustration but never been doing a hijab fashion sketch. So I made one..


I do miss those old times when imaginations were floating up above your head and you could easily catch them up. Idea seems cliche these days. So, yeah. Hopefully I could draw or sketch things and post it here from now on. And don't forget to peek my instagram account, ok? It's mirzca.

Thanks! Have a wonderful weekend. <3

Theme by: Pish and Posh Designs