A Space In-between

November 20, 2013

Just like what I promised... I'M HERE YAY.

Jadi kali ini saya mau ngebahas soal mainstream dan anti mainstream. Even the main topic is mainstream enough!

Udah lama banget topik ini jadi perbincangan. Mulai dari daily tweet, daily conversation, nyinyir, even sampe ke bahan becandaan. Kurang tau juga sih dimulai dari mana dan oleh siapa, yang saya tau topik ini jadi sering muncul dalam beberapa bulan ke belakang (or a year or two? I'm bad at counting days) (or perhaps I'm not that up to date).

Awal-awalnya sih twit yang bermunculan beragam, sama-sama bernada "I don't like it. It's too mainstream". Dan saya lihat, ini berlaku hampir di semua bidang. Musiklah, fashionlah, brand, makanan (seriously), bahkan sampe ke tingkah laku. Orang-orang seakan-akan gak mau dibilang mainstream dan mendadak jadi pengen beda. Pengen beda bagus sih. It makes us, us. Bikin kita punya ciri khas sendiri yang membedakan kita dari orang lain. Tapi kalo sampe parnoan dan berusaha mati-matian buat keluar dari sebuah kebiasaan mainstream yang sebenernya adalah kewajaran... I don't think so.

Tapi keadaan sekarang udah berbalik, kebanyakan orang nyinyir dan sentimen banget sama yang anti-mainstream. Kenapa ya?

Menurut saya, orang-orang yang dulunya disindir dan berpendapat bahwa, kasarnya, jadi mainstream itu nggak keren, pada akhirnya mencari identitas baru yang bisa bikin kesan mainstream itu hilang. Such as cari-cari musik indie yang belom pernah ada yang tau, pake kacamata segede akuarium,  apa lagi ya? Gitu deh. Yang saya lihat sih biasanya orang-orang ini jadi beralih selera all of the sudden dan berubah total dari image awal gitu.

Anak-anak anti-mainstream yang sukses, turns out to be a hipster. A real hipster, I mean. Sebenernya saya juga nggak tau banyak perihal kehipsteran ini. Kalo dari The American Heritage® Dictionary of the English Language, hipster adalah "One who is exceptionally aware of or interested in the latest trends and tastes, especially a devotee of modern jazz."



Dari definisinya, seorang hipster ini berkonotasi positif menurut saya. I mean, it's good to not to be what society think you should be, right? Gigantic brainwash yang digunakan media dan pemerintah (azek) secara nggak langsung mempengaruhi otak kita, kan? Iya nggak sih? Dan secara nggak sadar kita merasa kalau kita nggak ini, kita nggak itu, kita nggak termasuk di dalam sebuah kelompok masyarakat tertentu. That feeling of being rejected itu nggak enak deh serius. And that's why we, in the end, end up being mainstream. We follow the trends.

Tapi kita nggak boleh terus-terusan follow the trends. Kita harus tau siapa kita, apa yang kita suka, dan ciri khas kita apa. Does that make us anti-mainstream? No, honey, no. That makes us who we really are. Kalo kata ibu guru BK di sekolah mah, be yourself cenah.

Hipster yang beneran hipster, menurut saya lagi, mereka berbeda dari segi pola pikir juga, bukan cuma trend musik, budaya, dan penampilan. Hipster yang ini nih yang bisa dibilang punya prinsip dan wawasannya luas, serta nggak mau hidupnya didikte sama orang lain. Bahkan menurut saya (lagi) (lagi), hipster yang beneran tuh nggak menyebut diri mereka hipster, karena mereka biasanya nggak mau punya label tertentu melekat di diri mereka.

Jadi, balik lagi, gimana ya soal anti-mainstream yang sekarang malah banyak disindir?

Huft terlalu banyak drama dalam hidup ini.

Nah, sesuai apa yang kita bahas sebelumnya; that feeling of being rejected itu nggak enak. Topik tentang mainstream ini seolah-olah meledak dan jadi hip banget sekarang. Efeknya? Kebanyakan orang jadi nggak mau dibilang mainstream. Kadang nggak ada yang selow aja gitu kalo dibilang dia mainstream, seolah-olah dia adalah orang yang paling tidak keren sedunia akhirat. Padahal mah selow aja. Justru sekarang yang beralih jadi anak-anak hipzter abez ini jadi banyak men. Banyak banget. Dan hipzternya ini tuh gak selow, segala yang berlabel 'I liked it before it was cool' dipake semua. Like, omg your nose is drowning in the middle of your massive spectacles!

These, make anti-mainstream, mainstream.

Hypocrisy at its best.

Well I don't know if being too hipster make them a hipster.

Obviously.

So what should we do sebagai anak remaja keren dan diambang kelabilan emosisisasi ini?

I think, being mainstream is not always good, and being anti-mainstream is not always bad--and vice versa. What we should do is being the best version of our selves, don't let people dictate our own lives. There's a blurry line between what so-called anti-mainstream and another perception of "anti-mainstream" nowadays. So really, to hell mainstream and "anti-mainstream". We just have to like what we like, listen to what we want to listen, wear what we like to wear. Do not pay attention if it's either mainstream or anti-mainstream, because in the end we are the ones who determine the happiness of our lives.

So yes, I wear rounded spectacles and I might be talking about myself about the drowning nose. But I listen to Taylor Swift and I don't know what's happening in the indie music industry. I'm not mainstream, but I'm not anti-mainstream as well.

Emang sih, kita nggak bisa sepenuhnya nggak peduli sama pandangan orang. But I think, as long as I like it and it suits my principle; I do it.

ANYWAY. Ini cuma pandangan sekilas dari apa yang terjadi belakangan ini. Ngomongin mainstream dan anti-mainstream, saya juga nggak sepenuhnya ngerti. Apa yang saya bahas di sini adalah persoalan dan pandangan kebanyakan remaja tentang mainstream dan anti-mainstream, yang kebanyakan dilihat dari sudut pandang musik, fashion, dan penampilan luar aja. Di luar itu, seperti mainstream media and how they control our lives, I absolutely have no idea.

Dan ini cuma masalah sudut pandang aja kok. Saya juga sebenernya nggak ngerti-ngerti amat soal ginian kalo dipikir-pikir lagi (lagian ngapain sih mikirin banget, Ca). Saya nulisnya juga di sela-sela tumpukan tugas mahasiswa seni rupa dan desain yang nggak abis-abis. Iya, saya curhat, mohon maaf ya pemirsa. Jadi mohon maklum kalau saya nggak mikir banyak tentang apa yang saya tulis barusan dan gak banyak riset.

Okay, I'm going to continue ripping magazines then. Bye now, good peeps!

Life These Past Months

November 10, 2013

Hiiiiii! Oh my, I finally have time to post again.

So, yes, it's been a long time since I left my path just right there, when I visited Yogyakarta and met Dhia. 8 August, is it? Three months! Exactly since I first went to my new college and you know, to be a freshman was err... cool. And fun. I guess.

No, I won't talk about the details of what I've been doing & what I've been through. Because to be honest, lots of things happened and the rest was just me doing homework, tasks, and stuffs; and that might bore you to death.

I AM bored to death.

But besides all that, being an art school student isn't as easy as most people think. Yes, we don't do maths, physics, chemistry and stuff. Yes, we don't struggle on formulas or cos or sin or integral. Yes, oh yes, we only draw on class. But really, you can't expect us to sit comfortably and draw things in slow motion with flowers scattered on the air, good-looking and young lecturers, to submit works whenever we want to, no. I've heard enough of them already. We're not those art students you saw in the movies. Our work had to be neatly done in a relatively short time. Simple? NO.

Simple my arse.

It's sicken me only by thinking of it. Now honestly I'm sick, but it's okay I have to write this anyway, but not any longer because we are going to change the topic, YAY.

So how's everyone doing?

My life has been so hectic as I've written it before. At October 17th... I lost my cousin. Cancer got her, it's cruel. I still can't get over it until now. She's still young & so close to me just like my own sister. I still can't believe she's not here with us anymore. The only remedy to make my heart feel better is my faith about whatever happens to us, He always knows best. I only believe that He might love her so, so much, more than us; so He can't wait to see her. Dammit I really don't want to talk about this.

I'll take time to write about her anytime soon, then. She deserves more than one paragraph, right? Just not now hehe.

Oh and apart from my bustle activities being an art student, I applied for two positions in my campus radio, 8EH Radio ITB, as an announcer and reporter. I'm still a crew-soon-to-be, though. I used to be ashamed when I hear how I sound like on a tape, so I applied as an announcer. It was fun! It was fun to realise that my sound is terribly annoying but surprisingly I'm okay with that.

Below is a mini gallery-on-a-post from my instagram account these past months. I will write again soon!

--

September












--

October








--

November







Theme by: Pish and Posh Designs